Natten som forandret verden

Fortellingen om Jesus er den største nyheten som noen gang har blitt fortalt. Bibelen med de mange historiene om Jesus har vært en internasjonal bestselger gjennom århundrer, og påvirket og forandret både historiens gang og menneskers liv. Over hele kloden skriver mennesker dag og tid etter Kristi fødsel. Det begynte en dramatisk natt i Betlehem for over 2000 år siden:

De hadde vært på reise i nesten en uke, det unge forlovede paret, Maria og Josef. De måtte han dra den 10 mil lange veien sørover fra Nasaret i Galilea til Betlehem i Judea fordi Josef nedstammet fra kong Davids folk og slekt. Betlehem ble kalt Davids by. Reisen gikk over lange sletter og gjennom trange fjellpass til de endelig kom fram til Betlehem.
Maria og Josef var forlovet eller trolovet. Det betyr at ekteskapsavtalen er inngått, men de har ennå ikke flyttet sammen eller levd sammen. Likevel var Maria høygravid da de startet på den lange reisen til Betlehem. Fordi hun var trolovet med Josef og skulle bli hans kone, måtte hun følge med på reisen til Betlehem og bli registrert i folketellingen som Josefs hustru.

Da Josef flere måneder tidligere fikk vite at Maria var gravid, ble han opprørt og fortvilet. Minnet om den kvelden da Marias far bragte ham nyheten, sto for alltid risset inn i hans sinn. Han hadde ikke ligget med henne, og tusener av tanker raste rundt i hans hode. Hadde Maria vært sammen med en annen? En umulig tanke! Så bestemte han seg for å bryte ekteskapsavtalen. Men en natt opplevde han at en engel i en drøm talte til ham og sa at han ikke måtte være redd, men ta Maria hjem til seg som sin kone, for det lille barnet som levde i henne var skapt av Gud selv. Du skal kalle barnet for Jesus, sa engelen, for han skal frelse sitt folk. Josef var en oppriktig troende, og drømmen var så tydelig og sterk at han valgte å følge ordene fra engelen. Josef tok den unge tenåringsjenta, Maria, hjem til seg som sin kone, men de levde ikke sammen seksuelt før barnet var født.

Det ble en vanskelig tid for det unge paret i Nasaret. Maria og Josef opplevde alle blikkene, baktalelsen og mistroen fra familie, venner og naboer, ja, fra hele byen hvor de bodde. Ryktene fortalte at den unge Maria hadde hatt en løsaktig forbindelse med en annen mann, og ingen forsto at Josef ville ta en slik kvinne til sin kone. Andre mente at Josef og Maria hadde ligget med hverandre før ekteskapet var endelig inngått. Både Marias og Josefs foreldre følte skammen hver på sin måte.

Maria hadde også hatt englebesøk. Hun kunne fortelle at en mektig engel ved navn Gabriel, hadde vist seg for henne og fortalt at hun skulle ble gravid og føde Guds sønn, verdens frelser. Redd og sjokkert spurte Maria hvordan dette kunne skje når hun ikke hadde ligget med noen mann? Den Hellige Ånd skal skape dette livet inne i deg, var svaret, og den unge tillitsfulle jomfruen Maria trodde og sa: La det skje med meg som du har sagt. De overnaturlige besøkene av engler som både Maria og Josef hadde hatt ga dem tro og styrke gjennom månedene med graviditet og folkets mistro i det lille lokalsamfunnet. De var begge overbevist om at Marias graviditet var et Guds mirakel, og selv om de ennå ikke forsto rekkevidden av det hele, var de sikre på at Gud hadde kalt Maria til å bære frem et barn som skulle bli et spesielt redskap for Gud.

Nå var de framme i Betlehem. Det var ennå natt. Det var kaldt, og den kjølige vinden gjorde at Maria frøs. Hun var utslitt etter den lange reisen, delevis til fots og delevis på eselryggen, og hun engstet seg for fødselen. Men alle hoteller og gjestehus var allerede overfulle. I sin fortvilelse gikk de fra dør til dør og ba om husly, men det hjalp ikke at Josef argumenterte med sin fødende hustru, alt var opptatt.

Til slutt ble de tilbudt en skitten stall, og der blant høy, halm og husdyr ble barnet født i fattige kår, og hans første seng ble en krybbe. Da Josef løftet opp den lille gutten rant tårene ned over Maria og Josefs kinnn, og Josef ga han navnet Jesus som betyr frelse, akkurat slik engelen hadde sagt. Da solen sto opp om morgenen var det babygråt i stallen. Der og da var det ingen av de som gikk forbi som tenkte at denne lille gutten kom til å forandre en hel verden, bare Josef og Maria visste og trodde de ordene som englene hadde fortalt dem.

Merkelige ting skjedde rundt denne guttens fødsel. Det var noen hyrder på Betlehemsmarkene som holdt nattevakt over saueflokken sin. En av nettene like etter Jesus fødsel ser de et sterkt lys og en mektig engel stå foran dem. De ble skrekkslagne av frykt, men engelen snakker til dem:
Frykt ikke! Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket: I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Messias, Herren. Og dette skal dere ha til tegn: Dere skal finne et barn som er svøpt og ligger i en krybbe.»
Plutselig var gjeterne omgitt av en skare av engler som lovpriste Gud med den vakker sang: ”Ære være Gud i det høyeste, og fred på jorden blant mennesker Gud har glede i!”
Fulle av forundring og spenning skynder gjeterne seg inn til Betlehem og begynner å lete etter stallen hvor det nyfødte barnet skal være. Var dette en illusjon, eller var det virkelig? Til slutt finner de Maria og Josef og den lille guttebabyen, akkurat slik som engelen hadde sagt, og de lover og priser Gud.

Stallen hvor Jesus ble født lå bare noen kilometer fra kongens palass i Jerusalem. Ingen hoteller eller gjestehus hadde plass for Josef og hans unge gravide kone. Men fortellingen om Jesus har gjennom århundrer nådd ut til bygder og byer, folk og nasjoner, konger og keisere, rike og fattige, lærde og ulærde over hele verden. Overalt bringer budskapet om frelseren håp og framtidstro!

Siden den natten Jesus ble født har verden aldri vært den samme.
Millioner på millioner av mennesker har gitt plass for Jesus i sine liv. Og det bare fortsetter!

Originalversjonen av denne fortellingen som kalles juleevangeliet kan du lese i Lukas evangelium, kapittel 2, vers 1-20

Reklamer

Forfatter: arnfinnclementsenblog

Pastor, preacher and author

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s